Image Image Image Image Image

Vanaf 2004…

Toen vader ziek werd, in het tussenseizoen van 2003-2004, was het aan m’n broer en mezelf om de duiven te verzorgen. M.a.w. m’n vader kwam niet meer op de hokken. Maar hield wel alles in de gaten… In 2003 was de laatste vlucht, Perigueux een succes: 10e, 14e en 6 prijzen van 6 aan de 53e prijs in de Kolenwerf in Ieper. Er waren toen een kleine 300 duiven in concours. Dus stonden we voor een zware opgave, om hem te evenaren. Want duiven verzorgen, kon hij als de beste.
In 2004 gingen we dus van start: alles verliep prima: in de maand mei speelden we 3 eerste prijzen op 3 weekends: op Clermont, Ablis (de ”9” vloog in 2 weekends telkens de 1e prijs!) en Ablis (de vader van de ”Nantes” – was een broer van onze super de ”Bourges”)
Heel de maand juni speelden we heel goed: 3 prijzen met 3 duiven tegen de 50e prijs in Vlamertinge op Brive (er waren toen een kleine 700 duiven in de wedstrijd)
De ”9” vloog de 3e prov. op Limoges Beker, en op Bordeaux scoorden we 2 op 2. De maand juli konden we geen prijs meer spelen! Achteraf bekeken was het ons gebrek aan ervaring die ons parten speelden. De duiven waren al in mei in topvorm, en dit kan je natuurlijk niet volhouden. Denk dat manier van voederen de oorzaak was…
Het spel met de jongen was meer dan OK, alhoewel ik en m’n broer liever niet meer met vroege jongen wilden spelen. Meer daarover later.

In 2005 werd het weduwnaarshok boven stopgezet (op verzoek van vader – Later zou blijken dat dit niet de beste keuze was.). De Bourges verhuisde naar het kweekhok, z’n zoon werd verhuisd naar een ander hok, beneden, en de andere werden prompt gedood of weggegeven.
We begonnen terug schitterend: Orleans 2 weken voor Brive: 4 duiven mee: spelen de 2e, 4e en 19e prijs van een 350-tal duiven.
Brive: de ”9” vloog ondanks nadelige wind de 19e prijs op Brive van meer dan 1.000 duiven in Vlamertinge. En dan begon de miserie. De prestaties werden wisselvallig. Soms behoorlijk, soms slecht) De oorzaak? Ons beste weduwnaarshok weg, en een slecht hok als vervanger… Hebben toen veel duiven gedood, die waarschijnlijk wel goeie waren…
Met de jongen hebben we een fantastische Nantes gespeeld: 5e, 9e en 2 jongen tegen de 30e prijs van pakweg 300 jongen (hadden er 5 mee, mooi in volgorde, 1e afgeg. eerst thuis enz…) Hadden toen dat jaar slecht 10 vroege jongen…

In 2006 werd dan meer lichte fondvluchten gespeeld, en het ging meer dan behoorlijk. Speelden oa met de Nantes de eerste prijs op de laatste Poitiers, vloog toen ook de 5e prov.
2006 was ook het laatste jaar dat we met verduisterde jongen speelden, systeem schuifdeur: oa 1e prijs Blois, 3 op 3 Nantes – begonnen met de 10e prijs, 7e en 8e prijs op Poitiers (3 op 5)

Begin 2007 stierf vader, ik en m’n broer stonden er alleen voor. Uiteindelijk werd besloten om verder te doen. De ”Nantes” vloog toen de 1e prijs prov. van Nantes, vloog een goeie 13 minuten! vooruit in het lokaal… Met de jongen werd er dus niet meer gespeeld. We waren dat spelletje meer dan beu, vroeg kweken, met de jongen bezig zijn, wanneer weduwnaars nog gespeeld worden,… M’n broer stelde voor om definitief voor fond en zware fond te kiezen. En de eerste versterking voor die vluchten kwam van Jan Vandenberghe uit Vladslo.
In 2006 had ik op nadrukkelijk verzoek van vader, 3 duivinnetjes gehaald bij Michel Hautekiet uit Ruddervoorde. Intussen zijn er 2 van, die prima kweek geven.

In 2008 speelden we oa de ereprijs 1+2 van een harde Angouleme in de Kolenwerf Ieper. De ”Nantes” werd naar het kweekhok verhuisd, en er werd deftig aan de hokken getimmerd, alles was wat verouderd, en sommige hokken werden grondig aangepakt. Een hele verbetering, zou later blijken.

In 2009 werd er veel gekweekt. Resultaten waren niet zo goed, wisselvallig.

In 2010 kregen we hulp van Wim Boddaert. We konden 9 kweekkoppels lenen. De eerste keer een zware fondvlucht sinds jaren, Tarbes. 2 Vandenberghes ingekorfd, die nog niet veel hadden getoond: resultaat: 2 prijzen. Nu wisten we wat zware fond spelen was: ze meegeven.
Speelden ook een hele mooie uitslag op Limoges Derby: 3 mee, en alledrie vlogen ze vroeg! Met als toetje, de provinciale ere-prijs 1+2 bij de 2-jaarse.

In 2011 bevestigden de Vandenberghes op Tarbes, ook ééntje op Narbonne. Op de harde Narbonne, speelden we ook 5 duivinnetjes gewoon los, dus zonder partner, 2 pr per tiental was het resultaat. Waren 2 zuivere Boddaert’s…

In 2012 speelden we enkele mooie resultaten, veel informatie ook over onze kweekkoppels. Dus 2013 kan een mooi jaar worden!

2013 was een vreemd jaar, veel te koud in het voorjaar. Sommige duiven die het jaar voordien mooie prijzen vlogen, hadden het dit jaar moeilijk. Te weinig gevlogen als voorbereiding? Is een moeilijke discussie. Enkele vluchten goed gespeeld, zelfs zeer goed, andere vluchten waren ondermaats. We blijven bijleren. De duiven van Wim Boddaert toonden hun superklasse op Narbonne, de kleine donkere Boddaert vliegt vroeg op Tours en Montauban en vliegt 4 op 4. De kweek van zijn duiven mag als zeer belovend gezien worden. Onze oude soort in kruising met Jan Vandenberghe, Michel Hautekiet, Goeroe-soort via Joost Willaert hebben het uitstekend gedaan. Verder hebben we enkele 18-maanders die zich goed hebben getoond. 2 ervan werden gekweekt uit 2 duivinnen, allebei gekocht voor 25 euro bij Georges Debou in 2011. Dus deze nieuwe inbreng voldoet voor 100%. Heb er nog een mooie duiver gehaald die het kweekhok zal versterken.

In 2014 werd de 1e nationaal gespeeld op Brive jaarlingen. Een unieke belevenis!

2015 was een seizoen van vallen en opstaan, mooie prestaties afwisselen met minder goeie. Het weer was zeker niet goed voor het westen van het land, en met 3 ervaren duiven naar het kweekhok te verhuizen, weten we dat het soms moeilijk wordt. Nochtans ben ik uiterst tevreden. Lazarus, 2x top nationaal (Jarnac en Libourne) en Sir Prize, top op Libourne jaarlingen zorgden voor een mooie afsluiter. Ben heel blij met deze “ontdekkingen” en maakt dat we weer meer mogelijkheden hebben in de kweek. Op naar 2016!

Seizoen 2016 was voor iedereen een moeilijk seizoen, slechte vluchten, soms door onverantwoorde lossingen, soms door weersomstandigheden. Veel duiven die hun hok niet meer bereikten. Ook wij hadden ons deel; Sir Prize die achterbleef van Agen, was een tegenslag. Desondanks hebben we niet te klagen, met een aantal duiven die weinig of niet misten. Met o.a. kandidaat met 8 op 8 voor Fondkampioenschap KBDB met 63,5% – winnen het gratis fondkampioenschap in Ieper voor kleppers als Gino Clique – Delrue-Vanbruane,… Met 9 op 12 een mooie plaats in de 6-daagse Entente Belge met ploegmaat Willy Dekeyser, en een 15e plaats met 1e afg. duif Vanrobaeys-Duivenkrant-LVC kampioenschappen fond oude duiven… Volgend jaar proberen beter te doen…

Met een 2e prijs Bourges, 3e prijs Cahors, 4e prijs Limoges I, 4e prijs St-Vincent, 6e op Limoges II, 7e prijs Jarnac, 8e op Narbonne, 10e op Libourne mogen we best tevreden zijn over het seizoen 2017…
Wordt vervolgd…